Sa Roqueta XTREM
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

Diumenge 16 d'Agost

2 participantes

Ir abajo

Diumenge 16 d'Agost Empty Diumenge 16 d'Agost

Missatge por Llorenç Dv 14 Ago 2015, 21:29

Cova dels Coloms, Cova de Cala Falcó, Cova des Pirata i Cova des Moro


Aquest diumenge anirem a fer una ruta per la Costa de Manacor concretament per la Zona de Cala Falcó.
Hem triat aquestes coves però es podrien fer altres que estan molt a prop que deixarem per una altra ocasió.
Tres de les quatre coves que visitarem tenen llacs interiors i en dues és inevitable passar per dins ells si es vol continuar explorant la cova.

Partirem de l'Estany den Mas per evitar el trui que hi ha al camí de Cales Varques.


La primera de totes serà la Cova dels Coloms

El seu accés és únicament per mar i és impossible accedir-hi si hi ha mala mar.

De la Platja a l'entrada haurem de nedar uns 200 m. També hi ha l'opció (per qui tengui arnes i descensor) podem muntar un rapel volat d'uns 25 m que ens deixa davant l'entrada, la tornada es farà per mar.
Una vegada dins la cova ens trobam un primer llac que haurem de passar per dins si volem continuar. El segon ja és per gaudir-ho.
Els llacs dins la cova tenen una temperatura molt inferior a la del mar pel qual és recomanable dur alguna vestimenta de neoprè.
Material Imprescindible: Casc i il·luminació (millor si és submergible)
Material opcional: Alguna vestimenta de Neoprè, arnes i Descensor si volem fer el rapel.


Cova des Moro:

Desnivell des del punt de partida : 26 m.
Distància des del punt de partida : 1.770 m. aproximadament.
Estètica: III.
Magnitud: III.
Dificultat: II.
Altitud: 16 metres S/N/M.
Origen: Càrstic
Recorregut: Horitzontal.
Profunditat: -6 m. aproximadament.
Material Solament casc i il·luminació.
Descripció:
Només mirant  la entrada de la cova notarem que l'entrada a l'antre és de construcció ciclòpia, és a dir, ha estat condicionada per l'ésser humà en temps prehistòrics amb grans pedres.
Una vegada dins de la cavitat ens adonarem que és "fàcil" de transitar per ella, si exceptuem la zona d'excavacions on pot ser necessari l'ús d'alguna corda per descendir al fons, no es necessari fer-ho, doncs que ens interessi l'arqueologia és innecessari.
La primera sala aquesta formada per un espai de 80 o 90 m. de longitud dividida en diversos habitacles per les formacions estalagmítica que envaeixen el conjunt. Les concrecions múltiples sens dubte no ens deixaran indiferents ja que es poden contemplar des de petites estalagmites en procés de formació fins a grans i gruixudes columnes i precioses bugades a més d'algun petit gorg i algunes estalactites en les quals en la seva part final penja un fi i transparent macarró.
Encara que la cova realment es pot dir que és d'una sola planta, la veritat és que sota el sòl de la mateixa hi ha petits avencs donant la sensació de que són dues les plantes en comptes d'una.
En diversos llocs de la sala es poden contemplar els treballs d'excavació dels arqueòlegs estant algunes zones delimitades per cordes esperant que acudeixin a continuar amb el seu treball.
En l'any 1995 es va engegar un projecte d'excavació en la cova que no ha estat donat per acabat ja que es troben senyalitzades algunes zones de les excavacions. Milers d'ossos de Myotragus així com d'aus i altres mamífers s'han trobat durant els treballs, donant així coneixement de la fauna que antany poblava aquests llocs.

Els treballs realitzats en la Cova des Moro han permès l'estudi del primer poblament humà de la illa de Mallorca que ha estat ocupada almenys fins a l'època musulmana on va servir de refugi durant la conquesta cristiana de la illa. En la cova s'han trobat gran quantitat de restes que així ho acrediten, per la qual cosa els treballs en la cova han estat de gran interès per a l'estudi de les cultures que han passat per la illa.

Cova interessant la des Moro ja que a més del seu interès espeleológic també ho té històric-arqueològic.

Cova des Pirata:

Calçat: Botes de muntanya.
Roba: No és necessari portar cap roba específica per visitar aquesta cova.
Estètica: V.
Magnitud: IV.
Dificultat: II.
Altitud: 22 m.
Origen: Càrstic
Recorregut: Horitzontal.
Profunditat: -33 m.
Material: Casc i il·luminació.

Descripció:

Aquesta cova juntament amb la des Pont van començar a ser  habilitades per a la seva explotació turística en el 1987 coincidint amb la fira agrícola que se celebra a Manacor.
Cal dir que encara que la del Pirata i la del Pont siguin tractades com dues coves diferents, està demostrat que són la mateixa i s’uneixen pels seus llacs i hi ha guies de corda per l’espeleo-buceig que són visibles des de la vorera dels llacs.
L'entrada a la cova la farem per la porta artificial de 0,90 m. d'ample per 1,85 m. d'altura que està orientada 125º ES.
Una vegada a l'altre costat del reixat, pel costat dret segons entrem (Sud). A la sala en la qual ens trobem es poden veure les obres de condicionament que es van fer per a la visita turística destaquen alguns bancs que van ser construïts per al descans dels visitants. Si escollim el costat dret (el mes interessant) A través d'una porta natural i habilitada per a l'explotació comercial de la cavitat accedirem a una segon vestíbul hi ha un gorg. Aquí ens dirigim al sud (dreta), per un camí ben definit pel qual avançarem per suau descens i en el qual trobarem alguns esglaons d'escala que encara avui dia es conserven, de seguida ens trobarem envoltats de gran quantitat de formacions de tot tipus. També observarem els primers processos de solifluxió (es tracta de trencaments horitzontals amb desplaçaments principalment vertical trobant-se un molt cridaner que buscant-li una semblança sembla un púlpit.
Sense deixar cap moment el camí i sempre en suau descens , arribarem al llac. Una vegada en el llac al que descendirem per graons en fort pendent, la part visible del llac és més aviat estret encara que és llarg i en algun cas es troba tallat però que sortejant obstacles podem recórrer íntegrament. Pel llac es comunica la cova donis Pirata amb la donis Pont i si ens fixem podrem observar algunes cordes que senyalitzen la comunicació entre elles i que no hem de tocar.
De retorn contemplarem la cavitat des d'un altre Angle diferent al de baixada, cal mirar d'un costat a un altre seguirem el camí que ens portarà a envoltar la cova cap a l'altre costat, passarem per un estret pas entre dues roques i trobarem quantitat de bifurcacions sempre per camins ben definits, però encara que és laberíntic,
Hi ha una  gran quantitat de grafits que hi ha i en la qual haurem de fixar-nos en les dates.

La Cova des Pirata està considerada lloc natural d'especial interès específicament espeleològic.

Cova de Cala Falcó:
Calçat: Botes de muntanya.
Roba: Qualsevol.
Desnivell des del punt de partida : No és significatiu.
Estètica: IV.
Magnitud: III.
Dificultat: I
Altitud: 2 m.
Origen: Càrstic
Recorregut: Horitzontal.
Profunditat: 0 m.
Material: Casc i il·luminació. Neoprè per creuar el llac (no imprescindible).

Descripció:
L'entrada a la cova es  semicircular d'uns 10 metres d'ample per 2,80 d'alt i un fons de 7 metres, després una altra entrada molt més petita d'uns 2,8 per 1,30 metres.
Una vegada dins trobem amb una gran sala que comença a guanyar altura alhora que el sostre sembla aconseguir la superfície exterior. Pel costat dret de la cova aquesta no té amb continuïtat, però si ens dirigim cap a l'esquerra, una vegada ascendit a un petit coll comença un descens fort que ens trobarem un  llac on destaca una bella columna  que ens impedeix continuar, El llac és petit, no obstant això és de gran bellesa amb que les seves aigües netes i cristal·lines solament enterbolides per alguns trossos de fusta surant, les estalactites es reflecteixen en el. Si ens fixem en el fons del llac veurem algunes estalagmites, la qual cosa demostra que no sempre aquesta part va estar inundada.
Si volem progressar haurem de creuar el llac, no té cap problema, solament al principi i al final és alguna cosa profund, la resta podem fer-ho caminant.
Una vegada creuat el llac estarem en una sala bastant gran i freturosa de concrecions en gairebé tota ella on hi ha grans blocs caiguts del sostre, aquesta sala connecta amb una altra semblant quant a les seves, un llac petitó de diversos metres de llarg es troba en un dels extrems de la sala i un altre al final d'una petita galeria a la qual accedirem després de creuar una gatera.
La cova Càrstica de Cala Falcó és una cavitat creada per l'erosió marina i aquesta catalogada com a lloc natural d'especial interès específicament espeleològica..
Llorenç
Llorenç
Admin

Mensajes : 106

https://saroquetaxtrm.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Diumenge 16 d'Agost Empty Re: Diumenge 16 d'Agost

Missatge por mateo sureda santos Ds 15 Ago 2015, 13:17

Bon dia en poda direu punt d sortida i horari porfa grasisss

mateo sureda santos

Mensajes : 13

Tornar a dalt Ir abajo

Diumenge 16 d'Agost Empty Re: Diumenge 16 d'Agost

Missatge por Llorenç Ds 15 Ago 2015, 13:52

Hola Roquetes els horaris són:

a les 8 a Inca a l'aparcament davant Antony's
a les 8 a Arta al Bar s'Almudaina
a les 8 a Palma davant McDonald's Ocimax
ens veim tots a l'aparcament de l'Estany d'en Mas a les 8:45.

També idea és acabar devers les 14-15 h i anar a dinar al Bar Cactus que està a prop.
Llorenç
Llorenç
Admin

Mensajes : 106

https://saroquetaxtrm.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Diumenge 16 d'Agost Empty Re: Diumenge 16 d'Agost

Missatge por Contenido patrocinado


Contenido patrocinado


Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum